Home
Back
ΣΥΛΛΟΓΟΣ
EL

Εις μνήμην Κώστα Νεστορίδη

Ο Κώστας Νεστορίδης - ο θρυλικός στράικερ της Εθνικής Ελλάδος και της ΑΕΚ, ο οποίος διατέλεσε, επίσης, προπονητής του Γ.Σ. Καλλιθέα πετυχαίνοντας μία ιστορική άνοδο, και ήταν σε όλη τη διάρκεια της ζωής του κάτοικος Καλλιθέας - έφυγε από τη ζωή την Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, στην ηλικία των 93 ετών.

Γεννημένος στη Δράμα το 1930, ο Κώστας Νεστορίδης μεγάλωσε στους προσφυγικούς συνοικισμούς της Καλλιθέας, όπου ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο σε ανεξάρτητα τοπικά σωματεία. Έχοντας ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα ως ποδοσφαιριστής στον Πανιώνιο, ο Νεστορίδης πήγε στην ΑΕΚ το 1955, όπου συνέχισε κατακτώντας πέντε φορές τον τίτλο του πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος, ενώ βοήθησε και την ομάδα να κατακτήσει τον πρώτο μεταπολεμικό τίτλο πρωταθλήματος τη σεζόν 1962/63 και το Κύπελλο Ελλάδος τη σεζόν 1963/64. Ο Νεστορίδης κλήθηκε 17 φορές στην Εθνική Ελλάδος, πετυχαίνοντας συνολικά 3 γκολ.

Την περίοδο 1968-69, ο Γ.Σ. Καλλιθέα προσέλαβε προς το τέλος της σεζόν τον Νεστορίδη και ακόμα μία μεγάλη τοπική φιγούρα του ποδοσφαίρου, τον Τάκη Παπουλίδη, ως συμπροπονητές, και το δίδυμο οδήγησε την ομάδα στην πρώτη της άνοδο στη δεύτερη κατηγορία, επικρατώντας με 1-0 στην παράταση στο μπαράζ ανόδου με τον Α.Ο. Κορωπίου στις 21 Ιουνίου 1969.

Η νίκη επί του Κορωπίου είχε, επίσης, και σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις στη δικτατορική Ελλάδα. Το αποτέλεσμα θεωρήθηκε ράπισμα στην σχεδιαζόμενη αναμόρφωση του ποδοσφαιρικού χάρτη που προωθούσε ο Κώστας Ασλανίδης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κατά τη διάρκεια της Στρατιωτικής Δικτατορίας στην Ελλάδα 1967-1974. Το σχέδιο Ασλανίδη περιελάμβανε την, δια της συγχωνεύσεως, εξαφάνιση μη φιλικών προς το καθεστώς Συλλόγων, όπως ο Γ.Σ. Καλλιθέα, καθώς και την ενίσχυση πολλών Συλλόγων που συνδέονταν άμεσα ή έμμεσα με το καθεστώς, όπως ήταν τότε ο Α.Ο. Κορωπίου.

Την νύχτα που επιτεύχθηκε η άνοδος, οι οπαδοί του Γ.Σ. Καλλιθέα και οι κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν κάτω από τα γραφεία του Συλλόγου για τον εορτασμό, με το ελληνικό δελτίο ειδήσεων του BBC να αναφέρει: «Σήμερα, στην πρώτη μαζική αντιδικτατορική εκδήλωση στην Ελλάδα, η ποδοσφαρική ομάδα της Καλλιθέας νίκησε τους εκλεκτούς των συνταγματαρχών, σκορπώντας τον ενθουσιασμό στους κατοίκους της μεγάλης αυτής δημοκρατικής συνοικίας».